Akupunktur
Akupunktur, geleneksel Çin tıbbına dayanan ve binlerce yıldır uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, vücuttaki belirli noktalara ince iğneler yerleştirilir.
Akupunktur Tedavisi Nedir?
Akupunktur, geleneksel Çin tıbbına dayanan ve binlerce yıldır uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, vücuttaki belirli noktalara ince iğneler yerleştirilir.
Amaç, vücuttaki enerji akışını (qi veya chi olarak bilinir) dengeleyerek ( azalmışı arttırmak, artmışı azaltmak) sağlığı iyileştirmek ve çeşitli rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmektir.
Temel İlkeler
– Enerji Meridyenleri: Geleneksel Çin tıbbına göre, vücutta qi adı verilen bir yaşam enerjisi akışı bulunur. Bu enerji, meridyen adı verilen yollar boyunca akar. Akupunktur, bu meridyenlerdeki enerji akışını düzenleyerek dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olur. Aslında günümüzde bu meridyenler Fasya adını verdiğimiz bağ doku ile eşleşmekte olup, tedavi bağ doku ve otonom sinir sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. İğnelerle verilen uyarılar bedende iyileşme sinir sistemi ve bağ doku üzerinden hücresel regülasyon ve iyileşme mekanizmalarını aktifleştirerek, organizmanın kendisini kendi içsel dinamikleriyle iyileştirme prensibine dayanmaktadır.
– Akupunktur Noktaları: Vücuttaki enerji akışını etkileyen spesifik noktalar vardır. Bu noktalar, meridyenler üzerinde yer alır ve her bir nokta belirli organlar veya vücut fonksiyonları ile ilişkilidir.
Uygulama Yöntemi
1.Tanı ve Teşhis: Akupunktur tedavisine başlamadan önce, akupunktur uzmanı hastanın sağlık geçmişini, yaşam tarzını ve mevcut semptomlarını değerlendirir. Ayrıca Dil ve Nabız muayenesi ile semptomların uyumluluğu değerlendirilip, kişide hangi meridyen ve yapılarda bozukluk varsa bunları tedavi etmeye yönelik kişisel tedavi planı oluşturulur.
2. Uygulama: İnce, tek kullanımlık steril iğneler vücuttaki belirli akupunktur noktalarına yerleştirilir. İğneler genellikle birkaç milimetre, bazı alanlarda daha derin şekilde deri altına girer. Bazen moksa adı verilen ısıtma tedavisi el ayak karın sırt gibi gerekli bölgelere kısa süreli uygulanabilir.
3. Tedavi Seans Süresi: İğneler genellikle 40-50 dakika boyunca yerinde kalır. Bu süre zarfında hasta uzanarak rahat bir şekilde dinlenir. (Genellikle hastalarımız çok dinlendirici bir uykuya dalmaktadır.)
4. İğnelerin Çıkarılması: İğneler dikkatlice çıkarılır ve seans sona erer.
*Akupunktur tedavisinde birçok yöntem bulunmakta olup kliniğimizde Master Tung, YNSA, TDAS ,Advanced TCM gibi ileri ve etkin akupunktur tedavileri uygulanmaktadır.
Akupunkturun Faydalı Olduğu Hastalık ve Rahatsızlıklar
– Ağrı Yönetimi: Baş ağrıları, migren, bel ağrısı, artrit ve kas ağrıları gibi kronik ağrı durumlarının tedavisinde etkilidir.
– Stres ve Anksiyete: Akupunktur, stres ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
– Sindirim Sorunları: İrritabl bağırsak sendromu (IBS),İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları(ülseratif kolit, chron hastalığı gibi), kabızlık ve mide bulantısı gibi sindirim sorunlarının yönetiminde ve tedavisinde kullanılabilmektedir.
– Uyku Bozuklukları: Uykusuzluk ve diğer uyku sorunlarının tedavisinde destekleyici bir rol oynayabilir.
– Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: Genel sağlık ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilmektedir.
– Genel Regülasyon: Akupunktur birçok doku ve organ sisteminin işleyişini düzenlediği için kişinin kendini daha dengeli ve iyi hissetmesini sağlar.
– Kas İskelet Tendon ve Eklem Yaralanması: Bedenin kendi onarım mekanizmalarını harekete geçirerek iyileşmeyi hızlandırır.
– Otoimmün hastalıklar: Kendi bağışıklık hücrelerinin doku ve organlara saldırmasıyla karakterize otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sisteminin regülasyonu ile otoimmünitenin azalıp geçmesini sağlayabilmektedir.
– Alerjik Rahatsızlıklar: Bahar alerjisi, polen,kedi köpek tüyü duyarlılığı, besinlere hassasiyet gibi birçok durumda Akupunktur tedavisi uygulanabilmekte ve güzel sonuçlar alınabilmektedir.
– Nedeni belli olmayan ve belirgin tedavisi olmayan birçok hastalıkta Akupunktur yaklaşımı hastalara fayda sağlamaktadır.
Akupunkturun Etkinliği ve Güvenliği
Bilimsel Destek: Birçok çalışma, Akupunktur tedavilerinin etkili bir tedavi yöntemi olduğunu net bir şekilde göstermiştir. Ancak, tedavi etkinliğinin ortaya çıkış süresi ve tedavi süresi kişiden kişiye değişebilmektedir.
Yan Etkiler: Akupunktur genellikle güvenli bir tedavi yöntemidir. En yaygın yan etkiler hafif ağrı, iğne yerlerinde hafif kanama veya morarma olmaktadır.
Akupunktur, Bütüncül ve Tamamlayıcı Tıp yaklaşımlarının önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu tedaviyi düşünüyorsanız, lisanslı ve deneyimli bir akupunktur uzmanı hekime başvurmanız önemlidir.(*Türkiye’de sadece Sağlık Bakanlığından onaylı Akupunktur Uygulayıcılık Sertifikası almış hekimler bu tedaviyi gerçekleştirebilir.)